ресторант
софия

Солистите на Болшой театър гостуват на La CattedraleНа 29-ти октомври предстои уникалният гала спектакъл с участието на десет водещи солисти на „Болшой Театър“, в зала 1 на НДК. По време на престоя си, солистите ще посетят духовния център на София, където сред обкръжението на университетски сгради, галерии, Националната библиотека и космополитния храм-паметник „Св.Александър Невски“ ще бъдат специални гости на La Cattedrale. Именно тук артистите ще се докоснат до българската кухня, чрез елегантно приготвени традиционни ястия и проекции на други европейски кулинарни стилове.

В програма на предстоящия гала спектакъл са включени известни балети от световната класика: “Дон Кихот” по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес, „Спящата красавица”- любим балет на малки и големи от П. И. Чайковски, “Раймонда” - рицарска легенда, муз. Ал. Глазунов , “Пламъците на Париж” и други.

Няколко любопитни факта за Болшой театър:

• Театърът е открит през 1776 година.
• Виенската опера е построена близо 100 години по-късно от Болшой театър
• През 1918 г. Владимир Ленин настоява Болшой театър да бъде разрушен, тъй като смята, че операта е буржоазно изкуство. За запазването на театъра помага самият Сталин.
• Първата прима балерина на Болшой театър е французойка.
• Таванът на театъра, с изображение на „Аполон и музите“, е създаден от майстори в средата на 19 век.