ресторант
софия

Коя е перфектната двойка вино – специалитет?


Някои вина са тръпчиви, други притежават приятна горчивина, трети са сладки. Трябва да внимаваме дали ги консумираме заедно с нещо сладко, кисело, пикантно, с месо, зеленчук или риба. Защо? За да усетим в еднаква пълнота уникалното на виното и привлекателното на ястието. Вкусът на напитката допълва или подчертава вкуса на даден специалитет. И наистина – за всеки специалитет си има вино… Даваме ви ясни примери от нашето меню, за да ви подпомогнем избора и да ви накараме да усетите съвършено и най-леките вкусови нюанси…

Плодови бели вина

Те са прекрасен избор за голяма част от нашите салати. Препоръчваме ви например Цезар с хрупкаво пилешко филе и салата ”Di Caрra”.
Подходящи са още пастите и рибните специалитети - Паста със сьомга, тиквички и домати чери или Филе от лаврак с пюре от целина.

Сухи бели вина

Шардоне, пино блан и други вървят особено добре с пилешко, свинско и телешко.
Препоръчваме ви Телешко на бавен огън с гриловани тиквички и сос от манатарки или Свинско бон филе „Иберико Бейота“ в хрупкава коричка от пармезан и ядки.

Ароматни сухи бели вина

Ризлинг, сух мускат и други… Техният аромат оставя дълга следа в носоглътката ни и ако я съчетаем с правилното ястие, изживяването ще е „Уау!“. Пробвайте с Пиле Дюк с целина, гъби и ементал , гарнирано с пикантни чери домати и микс от свежи салати.

Сухи розета

По-леките розета са идеален партньор на студени меса и салати, а по-силните са за сериозни ястия, като Пилешко филе на скара, тартар сос, гауда, яйце и свежи салати. Или пък пица.


Леки плодови червени вина

Леките плодови червени вина (чилийски, австралийски и южноамерикански вина) са подходящи с прясната паста , с тапас (например нашите Класически тапас, наденички чистора от „Навара” с доматен сос и брускети).

Средно наситени и силни червени вина

Това е най-разпространеният тип вино, но предполага стабилно хапване. Например с дивеч - патешко магре с чътни от ананас.