ресторант
софия

Малко повече за винения етикет


След като писахме за различните сортове вина и ястията, с които те вървят в една от предишните ни статии, решихме да обърнем внимание и на винения етикет. Той включва някои тънкости, които често се пренебрегват, а е добре да знаем. За това решихме да изброим някои от тях, с цел да превърнем пиенето на вино в сладко и елегантно преживяване.

- Чашата за вино трябва да се държи за столчето или основата. Ако я държите в по-издутата част, рискувате да консумирате виното топло.

Виното винаги трябва да е добре охладено.

- Първата глътка от виното задължително се налива в чашата на домакина (черпещия в заведението), тъй като той е длъжен пръв да пробва неговия вкус и качества.

- Според етикета, чашите за червено вино се пълнят около 2/3, за да може виното „да диша“. Особеното тук е, че чашите за бяло вино се пълнят по-малко от тези за червено.

- Когато искате да ви бъде долято или налято вино, не е прието да си подавате чашата. Бутилката се поднася към нея.

- Ако сте на официална вечеря, е добре да пиете от една и съща страна на винената чаша, за да не „украсите“ цялото гърло с червило.

- Винаги е приятна изненада, ако има предварително поръчана бутилка вино за масата, още преди гостите да седнат. Хората изпитват удоволствие, когато могат да разгледат менюто на спокойствие и успоредно да се наслаждават на чаша вино. В „La Cattedrale“ винаги ще поощрим избора ви на селектирани вина, и ще направим всичко за доброто ви настроение.