ресторант
софия

На каква музика ни е най-вкусно?


Случвало ли ви се е да сте в ресторант, където музиката е толкова силна, че не можете да слушате вашия събеседник? Или другата крайност – да чувате само шума от тракането на прибори и чинии? Най-вероятно сте били и в заведение, където песните, които се пускат, въобще не са по ваш вкус…
Ако отговорът е „да“, то тези примери показват колко е важен изборът на подходяща музика и как тя въздейства, макар и на подсъзнателно ниво, особено докато се храним. Тя е онзи завършващ елемент в цялостната атмосфера, който не само определя нашето изживяване, но и дава характер на заведението. Затова и изборът на плейлист се превръща в истинско предизвикателство за собствениците или мениджърите на заведението.

Оказва се, че музиката е един от основните външни фактори, които влияят на начина, по който се храним. Слушането на определена мелодия може да ни успокои или да увеличи приема ни на храна и напитки. Но не трябва да отиваме в крайности. Чил аут може да ни успокои, но до такава степен, че чак да ни убие апетита. Тази музика е подходяща по-скоро за следобедно кафе в почивния ден, след като сме се наобядвали.

Музиката може да ни предразположи да се храним по-дълго. Това означава, че ако тя ни кара, да се чувстваме добре, ще прекараме и повече време в заведението. Най-подходящо е всичко с маркер – „средно“. Или – мелодия със средно темпо, средно ниво на сила, неангажиращ стил – поп или комерсиален джаз.

Ритъмът на музиката влияе и на темпото на дъвчене. Така например хората ядат по-бързо, когато звучи хард рок, метъл или агресивен хип-хоп. Бързите и големи хапки, все едно някой ни гони, определено действат зле на храносмилането.

Същото важи и за децибелите. По-силната музика ни напряга и се храним припряно, а нежният тих фон ни отпуска в приказно наслаждение и балансирано храносмилане. Ето защо повечето ресторанти наблягат на комерсиален джаз, приятен блус със средно темпо и предимно на инструментали. Така вниманието на човека не се разкъсва между музиката и хапването , а се концентрира върху това, за което е дошъл – вкусното изживяване. Силната и атрактивна музика е за други заведения, след вечеря. Там можеш да изразходваш придобитата енергия от вкусното меню на ресторанта.

Който хапва, зло не мисли. Очакваме ви в „La Cattedrale“, за да ви предложим баланс!