ресторант
софия

„Бокеронес“ – испанска аншоа с божествен вкус


С идването на есента, искаме да си спомним за лятото и да ви пренесем под Иберийското жарко слънце, с един съвършен рибен специалитет. Tака наречената в Южна Испания "бокеронес" (бяла аншоа) е класиката на испанската и средиземноморската кухня като цяло. Тънките и фини рибни филенца “бокеронес“ приканват с неустоимия си мек вкус и здравословните си качества.

Тази рибна кулинарна наслада може да бъде приготвена по няколко начина. Филенцата се предлагат леко пържени или приготвени в арабски стил с чесън, кимион, магданоз, брашно, сол и червен пипер. Други възможни начини за консумация са печени на фурна или наложени с лук, магданоз, чесън, червен пипер и бяло вино.

Едни от най-вкусните испански рибки са накиснатите в оцет, комбинирани със зехтин, препечен хляб и доматен сос.
"Бокеронес" се ядат най-често мариновани. Преди бялата аншоа да се накисне в оцет, рибните филенца се почистват добре. Оцетът прави месото по-нежно и крехко, и допринася за това, то да се запази по-дълго време. Друг вариант за мариноване на малките рибки е с лимон или портокалов сок. Но този начин на приготвяне е по-скоро за "бокеронес“ в съчетание със салати.
Трябва да отбележим, че рибният деликатес най-добре върви с малка наливна бира. Бялото вино не е подходящо, тъй като то не се комбинира добре с киселата марината.

"Бокеронес“ принадлежат към групата "мастни риби", които са много здравословни, тъй като съдържат много омега-3 мастни киселини, витамин В3 и В6, които помагат за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Така наречената бяла аншоа е богата и на калций.
Интересен факт е, че "бокеронес“ са били използвани като основа за сос, наречен "garum", който е бил произвеждан в Малага по време на Римската империя. Това е сос или по-точно подправка, която е направена от риба и нейните вътрешности, билки, вино, оцет, олио и сол, които след това се оставят да ферментират и придават на ястията неповторим вкус.

Заповядайте в La Cattedrale, за да ви пренесем в Испания с нашите "бокеронес“, поднесени с тартар от домати, маслини и мини брускети или в компанията на Табуле с киноа.