ресторант
софия

Карпачо – „венецианският благородник“ в менюто ни


След като ви пренесохме в Испания с рибния деликатес „бокеронес“, ще ви поканим на разходка във Венеция с един друг специалитет от нашето меню, а именно карпачо (от италиански „carpaccio“).

Това е предястие, приготвено от сурово говеждо или телешко месо. Сготвено е за първи път през 1950 г. в прочутия Harry’s Bar във Венеция от собственика му Джузепе Чиприани, специално за неговата редовна клиентка - благородната дама Амалия Нани Мочениго. По здравословни причини, графинята трябвало да консумира известно време сурово месо. Именно заради това Чиприани приготвил за нея ново ястие с акцент върху тази съставка. Той назовава своето творение „капрачо“, на името на венецианския художник Виторе Карпачо, който е известен с ярко червените тонове в рисунките си (асоциация за нюансите на новосъздаденото ястие).

Първото карпачо е било от много тънко нарязано сурово говеждо филе в марината от лимонов сок и зехтин, осолено и подправено с черен пипер и гарнирано с горчица.

Традиционно карпачото се приготвя след като месото се нарязва с много остър нож на тънки филийки. Някои майстори-готвачи използват за тази цел и специална машинка, тъй като парчетата трябва да са с точно определена големина и много тънки.

Първоначално карпачото се поднасяло със студен сос от майонеза, зехтин, яйчен жълтък, оцет от бяло вино, горчица, сос „Уорчестър“, лимонов сок, сол, черен пипер и мляко. Този сос не е бил оргинално измислен от Чиприани, а се е предлагал в Harry’s Bar като „универсален".

Междувременно терминът „карпачо“ започва да се използва и като синоним за начин на приготвяне на храна, която се състои от много тънко нарязани и мариновани съставки, като например риба, зеленчуци или плодове. Но по дефиниция, „карпачо“ означава фино нарязани парчета сурово месо, риба или морски дарове, подправени със зехтин и оцет.

В La Cattedrale избираме за карпачото телешко бонфиле „Блек Ангъс” - прясно, сочно месо, с отлично качество. Като добавим пармезан и рукола, ви пренасяме директно във Венеция. Заповядайте при нас, за да се потопите в истинска италианска атмосфера чрез този специалитет с благороднически произход.